Uudessa hallihankkeessa rakennetaan liike- ja varastotilaa Rovaniemen Teknotielle

Hertz liike- ja varastotila Rovaniemen Teknotiellä

Urakassa rakennetaan Rovaniemelle kokonaispinta-alaltaan lähes 1200m² suuruinen liike- ja varastohallirakennus. Rakennuksesta löytyy liiketilojen lisäksi useita erikokoisia vuokravarastotiloja. Rakennus sijaitsee Rovaniemen lentokentän läheisyydessä osoitteessa Teknotie 3.

Hankkeen valmistelut suunnittelun ja toteutuksen osalta aloitettiin vuonna 2020. Varsinaiset rakennustyöt ovat käynnistyneet maaliskuun 2021 aikana, ja hallirakennuksen on määrä valmistua syksyllä 2021. Rakennushankkeen tarkoituksena on kehittää Rovaniemen alueen liiketoimintaa.

”Oma työnkuvani hankkeessa on toimia työnjohtajana paikan päällä ja vastata hankkeen jouhevasta etenemisestä. Töiden aloituksen kannalta oleellinen tekijä on sääolosuhteet. Maanrakennus- ja perustustyöt ovat toteutettavissa talvitöinä, mutta se vaatii hieman enemmän suunnittelua ja järjestelyjä”, luonnehtii hankkeen vastaava työnjohtaja Otto Översti Rautio Oy:sta.

Suunnittelutehtävänä laatua kustannustehokkaasti koko elinkaarelle

”Lähtökohtana ja suunnittelutehtävänä oli yksikerroksinen, yli tuhannen neliömetrin suuruinen moderni ja edustava liike- ja varastohallitila Rovaniemelle. Rakennuksen oli sovelluttava sekä ympäristöönsä että pohjoisilla leveyspiireillä vallitseviin ankariin sääolosuhteisiin, kustannustehokkaasti”, kertoo Raivo Uibomäe hallihankkeen lähtökohdista suunnittelun osalta.

Toteutettava hallirakennus tulee taipumaan monenlaiseksi erilaiseksi tilaksi. Koska tiloista haluttiin toiminnallisuuden lisäksi valoisat ja avarat, rakennuksessa on paljon aurinkosuojattuja lasijulkisivuja.

Väliseinävarausten, sisäänkäyntien ja vesi- viemärivarausten sijoittelun ansiosta 600m² esteetöntä tilaa on mahdollista jakaa jopa kahdeksitoista erilliseksi 50m² osastoksi, jonka lisäksi tila on tarvittaessa palautettavissa takaisin alkuperäiseen, esteettömään muotoonsa helposti ja nopeasti. Lisäksi rakennuksessa on 370m² autovuokraamo Hertzille varattua tilaa sekä tekniset tilat.

Hertz hankkeen suunnittelua

Materiaalivalinnoilla toimintavarmuutta pohjoisiin olosuhteisiin

Rakennuksen suunnittelua ovat haastaneet erityisesti ilmasto-olosuhteet sekä niistä seuraavat keskimääräistä isommat kuormat, liitosten ja läpivientien tiiveys sekä rakenteiden jäykkyys.

”Samoin on paljon yhteensovittamista muiden suunnittelijoiden kanssa, varsinkin kun kaikki tapahtuu samanaikaisesti. Minkä tahansa tason muutos täytyy tarkistaa myös muiden osien kohdalta”, luonnehtii Uibomäe.

Rakennusmateriaalien valinnassa on käytetty mahdollisimman matalan U-arvon eli lämmönläpäisykertoimen omaavia tuotteita sekä tavallista paksumpia eriste- ja kuorirakenteita, ovet ja ikkunat mukaan lukien.

”Lisäksi tuotteiden ja ratkaisujen valintakriteerinä on ollut laatu ja toimintavarmuus, jotta valmiin rakennuksen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä ja ylläpito huoletonta”, Uibomäe päättää.

Kaikki Ajankohtaiset jutut