Huonokuntoinen riipputanko korvattiin uudella ja toimitettiin lisätutkimuksiin

Riipputangon vaihtotyöt sillalla käynnistyivät maanantaina 3.5. valmistelevilla töillä. Korjaustyön tarkoituksena oli irrottaa sillan pahiten vaurioitunut riipputanko lisätutkimuksia varten ja korvata se uudella riipputangolla.

Ensin asennettiin paikoilleen uusi tanko, jonka jälkeen vanha tanko irrotettiin sillasta. Varsinainen  vaihtotyö ajoittui  5.-6. toukokuuta väliselle yölle, jolloin uuden tangon kiristyksen aikana sillalla oli voimassa 18 tonnin painorajoitus ja sillan ylittävä ajoneuvoliikenne ohjattiin saattoautoin yhdelle kaistalle.  ”Uuden tangon jännitystyö tapahtui liikennekatkon aikana suunnitellusti”, kertoo Tapio Helin M. Rautio Oy:sta.

Vaihtotyön vaativuuteen vaikuttivat suuren rakenteen ja tarkkojen asennustoleranssien lisäksi toimiminen sään armoilla korkealla vesistön yläpuolella ja vilkkaan liikennemäärän keskellä. ”Haasteellisissa olosuhteissa toteutettu ja suureen rakenteeseen tiukoin toleranssein sovitettu rakenneosa. Vanhojen siltojen korjaustyöt ovat hyvin mielenkiintoisia ja vaativat tekijöiltään runsaasti kokemusta ja tietoa”, luonnehtii Helin.

Vilkkaasti liikennöity silta on portti Turun saaristoon

Kaarinan ja Paraisten välillä sijaitseva Kirjalansalmen silta on vilkkaasti liikennöity ja tarjoaa alueen asukkaille sekä elinkeinoelämälle tärkeän liikenneyhteyden Turun saaristoon. Vuonna 1963 valmistunut riippusilta on ollut jo vuosia ELY-keskuksen seurannassa huonontuneen kuntonsa takia.

Viime syksynä suoritetussa tarkastuksessa sillalla tarkastettiin kymmenen silmämääräisesti huonokuntoisinta riipputankoa. Yhdessä riipputangossa havaittiin tangon kantavuuteen merkittävästi vaikuttavia vaurioita, jonka vuoksi tanko päädyttiin korvaamaan uudella ja toimittamaan lisätutkimuksiin. Laboratoriotulosten perusteella voidaan arvioida sillan muiden riipputankojen kuntoa ja tarvittavia lisätoimenpiteitä sillalla.